Grad Rihemberk

Na skalni vzpetini, ki štrli s pobočja gore Golec nad vasjo Branik, že stoletja kraljuje mogočen grad, eden najstarejših v Sloveniji. Oko popotnika, ki se pelje skozi te kraje, pritegne njegovo starodavno obzidje, sredi katerega se do neba dviga veličasten stolp.

Grad Štanjel

Slikovita pokrajina. Kraške dobrote izpod jesenskega ruja in s pridihom nežnih poletnih trav. Osrčje slikovitega gradu Štanjel je lahko prizorišče sanjske poroke ali urica razvajanja na raznih kulinaričnih dogodkih. Mogoče pa le okusen nedeljski zajtrk, kosilo ali večerja.

Fabianijeva murva

Kompleks kmečkega dvorca z več bivalnimi in gospodarskimi poslopji je imel v svojem sklopu tudi rastlinjak in zimski vrt. Simbol domačije in družine je večstoletna murva, naravni spomenik in največje drevo te vrste v Sloveniji, ki na dvorišču kljubuje času, čeprav so bila poslopja okoli nje med vojno minirana in požgana in so le delno obnovljena.

Debela Griža

Debela Griža v bližini vasi Volčji Grad je ostanek mogočnega utrjenega obroča iz bronaste in železne dobe. Nahaja se na rahlo dvignjenem terenu, severozahodno od današnjega Volčjega Grada. V dolžino meri 290 metrov na najdaljšem in 180 metrov na najširšem delu. Njegov obseg 770 metrov pokriva približno 4,2 hektarja.

Sežanski botanični park

Vrt pri vili Mirasasso je odsev davnih časov, velikega bogastva in izjemne ljubezni uglednega gospoda, ki je cenil lepoto in njeno odličnost. Danes je nekaj dragocenega, kar zahteva spoštovanje, spoštovanje in prefinjeno vedenje. Nekaj, kar je namenjeno ljubiteljem narave, kulture, miru in tistim, ki cenijo drugačnost.

Kosovelova domačija

V Tomaju, ob glavni cesti med Sežano in Novo Gorico, stoji Kosovelova domačija, kjer je z družino prebival znani slovenski avantgardni pesnik Srečko Kosovel. V hiši lahko občudujemo delno ohranjene osebne predmete ter stanovanjsko opremo kraškega pesnika in njegove družine.

Kobilarna Lipica

Posestvo Lipica je osrednja znamenitost Krasa in eden glavnih slovenskih kulturnih spomenikov. Poleg reje konj je Lipica tudi spomenik z več kot 400-letno kulturno in naravno dediščino, ki se je sooblikovala v sožitju med človekom in konjem.

Vojaški muzej Tabor

Namen Vojaškega muzeja Tabor je zbiranje, evidentiranje, ohranjanje in predstavljanje premične kulturne dediščine novejše slovenske zgodovine s poudarkom na Primorski. Nahaja se v obrambnem stolpu Tabor, ki je bil zgrajen leta 1487 in je kulturni spomenik državnega pomena ter je v lasti Občine Sežana.

Fabianijeva muzejska trgovina

Fabianijeva trgovina v vasi Lokev je bila ustanovljena leta 1869 in je neprekinjeno delovala do leta 1948. Ohranjena je v nekdanji podobi, danes pa je edinstven muzej, ki vabi na potovanje skozi zgodovino trgovanja in pripoveduje o zgodbi družine Fabiani. To je edina v celoti ohranjena trgovina iz prve polovice 20. stoletja v Sloveniji.

Devinski grad

Devinski grad je zasebna rezidenca knezov della Torre in Tasso (von Thurn und Taxis), je za javnost odprt od 1. julija 2003. Od marca do konca oktobra je odprt vsak dan razen ob torkih. Grad Duino je očarljiva lokacija za prireditve in se nahaja na obrobju Trsta, obkrožen z naravo, zgodovino, kulturo in plemstvom.

Poti miru na Krasu

Miren Kras je prežet s spokojnim vzdušjem in občutkom miru, ki ga boste našli redko kje. Danes tu tečejo urejene in označene Poti miru na Krasu za pohodnike in zgodovinske navdušence. Povezujejo 15 krajev in pripovedujejo zgodbo o vihranju vojne, moči narave in spoznanjih, ki jih prinese čas.

Konjeniške poti

Od Frlanove kmetije se ob desnem bregu Lijaka lahko podamo proti konjeniškemu klubu Mandrija v Mestni občini Nova Gorica. Konjeniška pot nas najprej pelje približno 2 200 metrov ob potoku Lijak, nato se obrnemo levo in pot nadaljujemo še 800 metrov. Ko prispemo do razpotja, krenemo desno in jezdimo še slab kilometer...